Wervelkolom

 

Wervelkolom Spondylose: Ten gevolge van aangroeiingen in rug-/nekwervels zullen nek en/of rug langzaam kromtrekken, en hun elasticiteit verliezen. Het paard, pony of ezel zal steeds stijver worden en moeite krijgen met springen, opstaan enz. Door vergroeiingen in de wervelkolom ontstaat spondylose.

Gewrichtsproblemen: Gewrichten bij een paard zijn belangrijk en tegelijkertijd kwetsbaar. Doordat het kraakbeen dunner en zachter wordt, ontstaat atrose, met alle gevolgen van dien.

Het is een verouderingsproces van de gewrichten en gaat dus gepaard met afname van de hoeveelheid en de kwaliteit van gewrichtskraakbeen. Meestal probeert het lichaam zelf dit kwaliteitsverlies te verhelpen. (botwoekeringen aan de rand van de gewrichtsvlakten). Zenuwen kunnen bekneld raken, met alle gevolgen van dien.

 

Oorzaken gewrichtsproblemen:

  • Overbelasting of ongelijke belasting
  • Verschillende lengte van botten
  • Slechte kwaliteit van bot en/of kraakbeen
  • Zwakke gewrichtsbanden

Moeilijk opstaan bij oude paarden met gewrichtsproblemen:

Bejaarde paarden kampen vaak met atrose, Doordat de rug/nek langzaam krom trekt, en zijn elasticiteit verliest, zal het paard, pony of ezel steeds stijver worden en moeite krijgen met opstaan. Ook pijnlijke en gezwollen gewrichten  komen regelmatig voor. Paard/pony/ezel zal dan niet lekker meer lopen, en heeft dan ook moeite met opstaan.

 

Hoefkatrol:

Bij hoefkatrol is een paard doorgaans kreupel aan beide voorbenen. De kreupelheid treedt geleidelijk op. Hoefkatrol is een vorm van een overmatige slijtage aan de achterkant van het straalbeen. Hierdoor is de bloedtoevoer in de omgeving van het straalbeen verstoord.

Paarden die te zwaar worden belast of te vroeg worden ingezet, krijgen vaak te maken met hoefkatrol. Ook paarden/pony’s die veel op stal staan, zijn gevoelig voor deze aandoening. Maar ook verkeerde bekapping, een trauma of ouderdom, kunnen hoefkatrol veroorzaken.

Bij paarden die in de vrije natuur leven komt hoefkatrol niet voor. Het is dus mogelijk een combinatie van de manier van leven en het ontbreken van bepaalde stoffen in de vorm van kruiden. Het is bekend dat gewonde of zieke paarden/pony’s zichzelf genezen door in de vrije natuur te zoeken naar kruiden of planten.

 

Spat:

Spat wordt doorgaans opgemerkt bij het begin van het rijden, maar wordt tijdens het rijden wat minder. Dit wordt vaak betiteld als startkreupel.

Door middel van een buigproef kan worden vastgesteld of er sprake is van spat. Met behulp van röntgenfoto’s is de ernst van de spat vast te stellen. De botwoekering is waar te nemen aan de binnenkant van het spronggewricht. De plaats van de Spat is sterk verdikt. De “spatplaats” kan warm aanvoelen.

 

Waarom Chinese kruiden?

De traditionele Chinese geneeskunst richt zich op balans in het lichaam, dus op harmonie. Wanneer energiebanen niet meer in evenwicht zijn, raakt de balans zoek en wordt het lichaam ziek. Doordat blokkades in het lichaam worden opgeheven zal ook de algemene conditie van paard, pony of ezel aanzienlijk verbeteren.

Vragen?: Heeft u een vraag over deze kruidenformule, stuur dan een e-mail aan: [email protected]

0