Mijn paard plast veel!

Mijn paard plast veel: Het ene paard is niet het andere. Daarom plast het ene paard meer of vaker dan het andere. Maar, wat is veel plassen en wanneer is veel plassen een probleem?
Vaak veel drinken en veel plassen samen. Als paarden veel plassen, dan moeten ze ook veel drinken om niet uit te drogen. Het tegenovergestelde is natuurlijk ook waar; paarden die veel drinken gaan ook veel plassen.

Bloedonderzoek door de dierenarts informeert over nier- en leverwaarden en het algemeen ontstekingsbeeld. Problemen met de nieren of lever kan het vele plassen veroorzaken.

Het Cushing-syndroom oftewel PPID kan ook oorzaak zijn van het vele drinken en plassen. Door middel van bloedonderzoek kan de dierenarts de ACTH-waarden meten. En vaststellen of het om Cushing/PPID gaat.
Ervaring leert dat veel plassen en veel drinken vaak duidt op Cushing/PPID. Het Cushing-Syndroom bij paard/pony/ezel is een hormonenziekte die veroorzaakt wordt door een te hoog cortisolgehalte in het bloed (hypercortisolemie). Cortisol is een hormoon, dat gemaakt wordt in de bijnieren en wordt aangestuurd vanuit de hypofyse.

Klik hier voor meer info

.

0