Luchtwegen

 

Hoest is een symptoom. Het slijm in de luchtwegen veroorzaakt irritatie en daardoor ontstaat hoest.
Wees voorzichtig met hoestremmers, juist hoest zorgt er voor dat het slijm of andere onrechtmatigheden naar buiten komen. Met andere woorden, een paard met geïrriteerde luchtwegen moet hoesten om slijm etc. weg te werken.

 

Dampigheid (COPD: Chronic Obstructive Pulmonary Disease) bij paarden is een overmaat aan slijm in de longen. Hierdoor gaan slijmvliezen in de luchtwegen zwellen en zal een vernauwing van de luchtwegen optreden. Omdat de longblaasjes onder grote spanning komen te staan en uiteindelijk knappen, met als gevolg longemfyseem. De elasticiteit van het longweefsel zal dan verminderen omdat bindweefsel in de longen is ontstaan.

Dampigheid / Luchtwegen | Ziekteleer Paard

 

Verschijnselen van hoest

De eerste verschijnselen bij dampigheid zijn een diepe doffe hoest. Ook een dubbele ademhaling is een symptoom. In dat geval gaat de ademhaling moeilijk en maakt daarbij hortende bewegingen in de flanken van het paard of pony (dubbele ademhaling).

Dampigheid kan ontstaan na een verwaarloosde virusziekte of als het paard of pony voortdurend stof inademt. Sommige paarden hoesten zonder dat ze daar schijnbaar last van hebben; een ongecompliceerde of eenvoudige chronische bronchitis.

Hoest en schone luchtwegen passen niet bij elkaar, een paard met schone luchtwegen hoest niet!

 

Waarom Chinese kruiden?

De traditionele Chinese geneeskunst richt zich op balans in het lichaam, dus op harmonie. Wanneer energiebanen niet meer in evenwicht zijn, raakt de balans zoek en wordt het lichaam ziek. Doordat blokkades in het lichaam worden opgeheven zal ook de algemene conditie van paard/pony/ezel aanzienlijk verbeteren.

 

Vragen?

Heeft u een vraag, stuur dan een e-mail aan: [email protected]

 

Bezoek onze kruidenshop!

0