Koliek

 

Koliek

Koliek is een verzamelnaam voor buikproblemen bij het paard en kan door verschillende oorzaken zijn ontstaan. De symptomen zijn erg verschillend, maar de meest voorkomende symptomen zijn: schrapen met de voorbenen, zweten, kijken naar de buik, rollen en weinig eetlust.

 

Koliek ten gevolge van gas:

Gaskoliek ontstaat als gevolg van gasophoping in de darmen van het paard. Bijvoorbeeld door bedorven voer, jong gras, maar ook door een te geringe beweeglijkheid (peristaltiek) van de darmen. Deze vorm van koliek kan zeer heftig zijn en geeft vaak veel heftiger symptomen.

 

Verstoppingskoliek:

Verstoppingskoliek is meestal een gevolg van het te veel stro eten.
De harde massa voedsel of mest belet de doorgang in de darmen. Ook kan een kronkel of slag in een darm de oorzaak zijn. Ook hier heftige symptomen en soms door een operatie te verhelpen, maar loopt ook vaak verkeerd af.

 

Krampkoliek:

Krampkoliek ontstaat door verandering van voer of de verandering van hooi naar vers gras. Een verandering van de hoeveelheid training, of een wormbesmetting kunnen ook een oorzaak zijn.

 

Bij het vaststellen van koliek, is de snelle hulp van een dierenarts noodzakelijk!

 

Waarom Chinese kruiden?

De traditionele Chinese geneeskunst richt zich op balans in het lichaam, dus op harmonie. Wanneer energiebanen niet meer in evenwicht zijn, raakt de balans zoek en wordt het lichaam ziek. Doordat blokkades in het lichaam worden opgeheven zal ook de algemene conditie van paard/pony/ezel aanzienlijk verbeteren.

 

Vragen?

Heeft u een vraag, stuur dan een e-mail aan: [email protected]

 

Bezoek onze kruidenshop!

0