Hoefkatrol bij uw paard

 

Hoefkatrol bij uw paard: Bij hoefkatrol is een paard doorgaans kreupel aan beide voorbenen. De kreupelheid treedt geleidelijk op. Hoefkatrol is een vorm van een overmatige slijtage aan de achterkant van het straalbeen. Hierdoor is de bloedtoevoer in de omgeving van het straalbeen verstoord.

Paarden die te zwaar worden belast of te vroeg worden ingezet, krijgen vaak te maken met hoefkatrol. Ook paarden/pony’s die veel op stal staan, zijn gevoelig voor deze aandoening. Maar ook verkeerde bekapping, een trauma of ouderdom, kunnen hoefkatrol veroorzaken.

Bij paarden die in de vrije natuur leven komt hoefkatrol niet voor. Het is dus mogelijk een combinatie van de manier van leven en het ontbreken van bepaalde stoffen in de vorm van kruiden. Het is bekend dat gewonde of zieke paarden/pony’s zichzelf genezen door in de vrije natuur te zoeken naar kruiden of planten.

 

Gewrichten en moeilijk opstaan:

Bejaarde paarden kampen vaak met artrose. Doordat de rug/nek langzaam krom trekt, en zijn elasticiteit verliest, zal het paard, pony of ezel steeds stijver worden en moeilijk opstaan. Ook pijnlijke en gezwollen gewrichten komen regelmatig voor. Paard/pony/ezel zal dan niet lekker meer lopen en heeft dan ook moeite met opstaan.

Gewrichten bij uw paard zijn belangrijk en tegelijkertijd kwetsbaar. Doordat het kraakbeen dunner en zachter wordt, ontstaat overgevoeligheid en kan de houding veranderen. Het is een verouderingsproces van de gewrichten en gaat dus gepaard, met afname van de hoeveelheid en de kwaliteit van gewrichtskraakbeen.

Meestal probeert het lichaam zelf dit kwaliteitsverlies te verhelpen. Zenuwen kunnen bekneld raken, met alle gevolgen van dien.

 

Oorzaken van moeilijk opstaan. Hoefkatrol bij uw paard?

  • Overbelasting of ongelijke belasting
  • Verschillende lengte van botten
  • Slechte kwaliteit van bot en/of kraakbeen
  • Zwakke gewrichtsbanden

 

Ten gevolge van aangroeiingen in rug-/nekwervels zullen nek en/of rug langzaam kromtrekken, en hun elasticiteit verliezen. Het paard, pony of ezel zal steeds stijver worden en moeite krijgen met springen, opstaan enz. Vergroeiingen in de wervelkolom zijn dus meestal de oorzaak van de gewrichtsaandoeningen.

 

Spat:

Spat wordt doorgaans opgemerkt bij het begin van het rijden, maar wordt tijdens het rijden wat minder. Dit wordt vaak betiteld als startkreupel.

Door middel van een buigproef kan worden vastgesteld of er sprake is van spat. Met behulp van röntgenfoto’s is de ernst van de spat vast te stellen. De botwoekering is waar te nemen aan de binnenkant van het spronggewricht. De plaats van de spat is sterk verdikt. De “spatplaats” kan warm aanvoelen.

 

Waarom Chinese kruiden?

De traditionele Chinese geneeskunst richt zich op balans in het lichaam, dus op harmonie. Wanneer energiebanen niet meer in evenwicht zijn, raakt de balans zoek en wordt het lichaam ziek.

Juiste oplossing

Vragen?: Heeft u een vraag over deze kruidenformule, stuur dan een e-mail aan: [email protected]

0