Gewrichten 

 

Artrose: Gewrichten bij een paard zijn belangrijk en tegelijkertijd kwetsbaar. Doordat het kraakbeen dunner en zachter wordt, ontstaat artrose, met alle gevolgen van dien.

Het is een verouderingsproces van de gewrichten en gaat gepaard met afname van de hoeveelheid en de kwaliteit van gewrichtskraakbeen. Door ontbreken van voldoende kraakbeen ontstaat contact tussen de beenderen, zenuwen kunnen bekneld raken, en daardoor ontstaat er pijn bij uw paard.

 

Oorzaken Artrose:

  • Overbelasting of ongelijke belasting
  • Verschillende lengte van botten
  • Slechte kwaliteit van bot en/of kraakbeen
  • Zwakke gewrichtsbanden

 

Spondylose: 

Ten gevolge van aangroeiingen in rug-/nekwervels zullen nek en/of rug langzaam kromtrekken, en hun elasticiteit verliezen. Het paard, pony of ezel zal steeds stijver worden en moeite krijgen met springen, opstaan enz. Vergroeiingen in de wervelkolom, zijn dus meestal de oorzaak van de gewrichtsaandoeningen.

 

Moeilijk opstaan bij oude paarden met gewrichtsproblemen:

Bejaarde paarden kampen vaak met artrose, Doordat de rug/nek langzaam krom trekt, en zijn elasticiteit verliest, zal het paard, pony of ezel steeds stijver worden en moeite krijgen met opstaan. Ook pijnlijke en gezwollen gewrichten  komen regelmatig voor. Paard/pony/ezel zal dan niet lekker meer lopen, en heeft dan ook moeite met opstaan.

 

Hoefkatrol bij uw paard:

Bij hoefkatrol is een paard doorgaans kreupel aan beide voorbenen. De kreupelheid treedt geleidelijk op. Hoefkatrol is een vorm van een overmatige slijtage aan de achterkant van het straalbeen. Hierdoor is de bloedtoevoer in de omgeving van het straalbeen verstoord.

Paarden die te zwaar worden belast of te vroeg worden ingezet, krijgen vaak te maken met hoefkatrol. Ook paarden/pony’s die veel op stal staan, zijn gevoelig voor deze aandoening. Maar ook verkeerde bekapping, een trauma of ouderdom, kunnen hoefkatrol veroorzaken.

 

Spat:

Spat wordt doorgaans opgemerkt bij het begin van het rijden, maar wordt tijdens het rijden wat minder. Dit wordt vaak betiteld als startkreupel.

Door middel van een buigproef kan worden vastgesteld of er sprake is van spat. Met behulp van röntgenfoto’s is de ernst van de spat vast te stellen. De botwoekering is waar te nemen aan de binnenkant van het spronggewricht. De plaats van de Spat is sterk verdikt. De “spatplaats” kan warm aanvoelen.

 

Aanmaak kraakbeen:

Kraakbeen is een dun laagje glad weefsel op de uiteinden van botten in gewrichten. Hierdoor kunnen uiteinden van de botten over elkaar glijden, dus soepel bewegen.

Het kraakbeen kan slijten, dus defect raken. Hierdoor kunnen zwellingen en pijn ontstaan waardoor artrose een feit is.

 

Waarom Chinese kruiden?

De traditionele Chinese geneeskunst richt zich op balans in het lichaam, dus op harmonie. Wanneer energiebanen niet meer in evenwicht zijn, raakt de balans zoek en wordt het lichaam ziek. Doordat blokkades in het lichaam worden opgeheven zal ook de algemene conditie van paard/pony/ezel aanzienlijk verbeteren.

 

Vragen?

Heeft u een vraag, stuur dan een e-mail aan: [email protected]

 

Bezoek onze kruidenshop!

0